Thursday 30 October 2008

Alt Sınıflarıma Mektup 3

Selamlar

Ben Halil ibrahim ONAY, BTP bölümü programlama dalı mezunuyum ve DGS ile bilg. mühendisliğine geçiş yaptım. 2 yıllığa geliş amacım programlama veya başka bir alanda(grafik/web/donanım) kendimi geliştirmek değil sadece DGS ile mühendisliğe geçiş yapmaktı. Önceden programlamayla alakalı bir geçmişim olduğundan programlama derslerine pek de gereken özeni göstermedim.

Benim tavsiyelerim ayrıntıdan çok genel anlamda olacak. Bence bir programcının öğrenmesi gereken tek şey programlama mantığıdır. Hangi dil kullandığı farketmez ve işin koda dökülümü en son plandadır. Zaten bir veya birden fazla dil bilen birisinin o dilleri kullanmadığı sürece o dilde kullanılan terimler unutulur ama eğer o kişi programlama mantığını kapmışsa bu unutulanları pek de önemsemez. Benim görüşüm temel programlama C ile öğrenilir ve bu yeterlidir. Daha sonrasında diğer dilleri öğrenmekte pek fazla zaman kaybedilmez. Dil önemli değil dedim ama her dilin kendine ait önemli farkları vardır. Temel öğrenildikten sonra lazım olacaksa bunlar öğrenilmelidir.

Sevdiğim bir söz var: "If you want something done, do yourself." Yani birşeyin olmasını istiyorsanız kendiniz yapın. Karşılaştığınız problemlerin üstesinden kendi başınıza gelebilirsiniz. Buna inanırsanız 2. bir kişiye gerek olmayacaktır. Araştıran biri olun, merak edin. Karşınıza çıkan engelleri ilk fırsatta başkalarına yöneltmeyin. Araştırın, araştırın, araştırın. Derslerinize gelen hocaların verdiği cevaplar sizi hemen tatmin etmesin. Kendi kendinize yetmelisiniz. Öğrendiklerinizin devamını getirin, derste kalmasın. Bu herkesin yapabileceği bir iş değildir, merak ve sabır gerektirir ki bunların olması o kişinin yolunu bulabilmesi için yeterlidir.

DGS düşünenler ve düşünmeyenler için ayrı ayrı tavsiyelerim olacak. DGS ile geçiş yapmayı düşünenler öncelikle ders notlarını yüksek tutmalılar. DGS'yi düşünenler programlamaya çok da ağırlık vermemeliler. Derslerde istenilen ödevleri, projeleri kendinizi zorlamayacak ve istediğiniz notu alabilecek şekilde yapmalısınız. Projelerden ve ödevlerden yüksek not alabilmeniz için dersini aldığınız hocayı iyi tanımalı ve nelere dikkat ettiğini en başta öğrenmeli ona göre sade bir biçimde istenilenleri yerine getirmelisiniz. Buna bir çeşit göz boyama diyebiliriz. Yani programlama ana amacınız değil 2.planda olmalı.

DGS'yi düşünenler eğer meslek lisesi çıkışlı ve matematiği iyi derecede değilse okulla birlikte ara sıra matematik konularını çalışmalı ve matematik üzerine yoğunlaşmalıdır. 2. sene DGS heyecanı üzerinizde olacaktır. Sınav için eksik konularınızı düşünüp ona göre erkenden çalışmaya başlamalısınız. Eğer benim hem türkçem hem de matematiğim iyi diyorsanız size son 1 ay dgs denemeleri çözmek yeterli gelecektir.

DGS ile geçiş yaptınız ama iş burda bitmiyor. Mühendislikte karşınıza programlama ile alakalı dersler çıkacak. Buna hazırlıklı olmak için mutlaka 2 yıllıkta programlamanın temelini iyi öğrenmelisiniz.

DGS'yi düşünmeyenler mümkün olduğunca piyasada kullanılan yaygın dilleri şimdiden öğrenmeye başlamalılar. Temel programlama mantığından söz etmek bile istemiyorum. Kesinlikle iyi derecede olmalı ve bunun üstüne piyasada istenilen diller öğrenilmeli. İnternette yapılmış hazır programlar ve projeler takip edilmeli. Başta taklit de olsa benzerleriyle uğraşılmalı ve mümkün olduğunca optimize olmuş bir kod bilgisi geliştirilmeli. Bu işte iyi olabilmek için kendi kendinize yetmelisiniz. Sorularınızı hocalara değil kitaplara veya internete sorun. Bir konuyu merak ediyorsanız mutlaka internette araştırın ve size yetecek derecede bilgisayar terimleri ağırlıklı bir ingilizce bilginiz olsun. Sınavlar ve ödevler kendiniz için bir değerlendirme olmamalı. Hocaların görüşlerini ve tavsiyelerini dinleyin ama istediklerini değil kendi hayal ettiğiniz şekilde öğrenip uygulayın.

Önünüzde X kadar bir zaman var ve siz birşeyler yapsanız da yapmasanız da bu X kadar zaman geçecek. Pişmanlığa yol açmayacak bir şekilde zaman değerlendirmesi yapın.

Yolunuz açık olsun

No comments: