Wednesday 15 August 2007

Fatih - Harbiye

Fatih - Harbiye-Peyami Safa

Eser Adı : Fatih - Harbiye
Yazar : Peyami Safa
Tür : Roman
Yayınevi : ÖTÜKEN NEŞRİYAT
Sayfa : 128
Ek özellik: MEB 100 temel eser

Açıklama :
Yazar bu romanında Tanzimat'tan kopup gelen, Millî Mücadelede ve sonraki yıllarda alevlenen batılılaşma hareketlerinin Türk tipindeki ve cemiyetindeki etkilerini incelemektedir.

Bir genç kız (Neriman)ve 2 erkek (Macit -batı ve Şinasi -doğu temsili) arasındaki ilişkiden yola çıkarak batının tekniğini almalıyız ama kültürünü asla sonucuna varan bir fikir. Neriman iki erkek rasında seçim yapmak durumdadır.Aslında seçimi erkekler arasında değil yaşam tarzı konusundadır. Neriman doğu kültürü ile yetişmiş ama batıya özenen ,Şinası doğu kimliğini benimsemiş, Macit ise bir batılı gibi yaşayan insanı temsil etmektedir.

kitabın adındaki iki yer de yine doğu(Fatih) ve batıyı(Harbiye) temsil etmekte. Neriman Fatihte oturmakta ama gönlü Harbiyeden yana.

Ana Fikir: "Teknikte garplılaşmakla iktifa mı etmeliyiz, yoksa kültürde de mi garplılaşmalıyız?"
"Her kültür (hars) millî kalmalıdır ve millî kalmaya mahkûmdur;tekniğe gelince bu beynelmileldir(uluslar arası)." - kitaptan alıntıdır-

"Medeniyetin beynelmilel fakat harsın mutlaka millî olduğunu unutmayacağız."

Yorum : Tanzimat dönemi ile osmanlıda başlayan garplılaşma hareketlerinin insanlar üzerindeki etkilerini gözler önüne çok güzel seren bir kitap. hem kendi kültürünü korumaya çalışanların hemde başka kültürlere hayran kalanların okuması ve fikirlerini birkez daha gözden geçirmesi gerekli diye düşünüyorum. ve şimdiye kadar neden okumamışım diye hayıflanıyorum.

kitapta ayrıca ailesi neyse çocuğuda odur olmadığını, zamanın şartlarına göre çocukların isteklerinin değişebildiğini ve ailelerin çocuklarını kendi zamanlarına göre değil gelecek zamanlara göre yetiştirmeleri gerektiğini gördüm.

"Çocuklarınızı kendi zamanınıza göre değil, onların yaşayacakları zamana göre yetiştiriniz"


Hz. Ali (r.a.)
"Rus kızı tahsil görmüş bir kızdır,sathî şeylere kıymet vermez,hakiki güzellikleri arar".
" Velhasıl ,bu rus kızı büyük bir hata işlediğini anlamış, hakiki kıymetlerle medeniyetin sahte kıymetleri arasındaki farkı çok iyi görmüş".
Neriman'ı kendine getiren rus kızı ile alakalı kitaptan bir kaç seçme.

No comments: